JASEN BLU (SONG ABOUT YOU)

JASEN BLU

JASEN BLU (SONG ABOUT YOU)

JASEN BLU (SONG ABOUT YOU)

(1) What’s your Name?

Ans: I’m the humble dude generally known as Jasën Blu (fully meaning “Jasën, The Blu’sman” in reference to Bluesmen, a term used to describe the pioneers of Soul and R&B).

(2) For those hearing of you for the first time, how would you describe yourself as an artist?  

Ans: I’m an R&B artiste, an African representative of whatever you love in worldwide R&B, Soul and Hip-Hop with the heaviest flavor of Motherland Africa. I am a songwriter, a record producer, audio engineer and entertainment entrepreneur.

(3) How long have you been involved in making Music?

Ah. I remember writing my first complete rap verse ever back in ’99, and recording music for the first time in 2004. So let’s say I’m approaching my second decade of partial and active involvement in making music and poetry, give or take.

(4) How did you get into Music? And what inspired you to take music seriously?

Ans: Cliché but I’ve always had music around me in the house while growing up. Dad was a pianist; all my older siblings were choir members so you just have to stumble on something musical every time in my home. Then I somehow got exposed to the Hip-Hop/R&B fad of the mid-90s and it stuck to me and never let go till tomorrow. By 1999, I was writing verses getting ready to become a rapper. It’s funny, but I spent my earlier music years thinking of being a rapper till 2004 when I actually recorded background vocals for another rapper for the first time. Then one time I had a talk with a room-mate back in uni and he made some heavy comments about how better a singer I am than a rapper, both vocally and physically. The rest is history. I still rap though. Down time stuff…lol.

(5) Where do you get Inspiration for your Music?

Ans: Life, people and situations; real or imagined. I create a lot of scenarios in my music and it’s fun to me because I like when music feels like a movie in the listener’s mind, whereby they can identify with the context and feel like the music is personally written for them or about them. In creative process, I can’t clearly explain how I put it all together. That’s my own version of Godly mystery in human form.

(6) Are you signed to a record label?  

Ans: I currently own and run an indie label, Nubiana Records. All my productions and recordings come under this umbrella. But as an entrepreneur, I always welcome partnerships that are solely beneficial to my cause and very understanding of my journey as an artist.

(7) What is life like as an UpComing Artist?

Ans: It’s far from rosy but personally, I’d say it is fun, based on certain perspectives. I mean, where’s the excitement and great end-story if everything comes easy? Challenges are good in my opinion, I would never have discovered how awesome I could be if I haven’t been driven to a corner once or twice, you know. You have to worry about making quality records that could get you the right attention, worry about how to finance promotions, worry about your family who in fact is worried for you to get it right…it’s daunting. But when the focus is right and honest, I think we’ll be fine, eventually.

(8) Have you done an album yet? If no, have you got any project you’re working on at the moment?

Ans: I’ve been in the works for several years preparing my debut, I have a couple of free songs out there for your enjoyment so yes, in due time I’ll deliver a great debut album.

(9) What is it about you that sets you apart from other artists?

Ans: Sound, style, expression. You might have had a lot of other R&B acts as your favorites even, but ain’t nobody does R&B same way as your boy Jasën Blu.

(10) What has been the highlight of your career so far?

Ans: I had my debut, “Gidi Anthem” featured on Nigeria’s most successful movie of 2012, “Last Flight To Abuja” and I feel that’s amazing. My buzz single “Song About You” has made the same playlist with some of my favorite mentors in R&B on some European radio platforms recently, not to mention I’ve shared the stage with some of Nigeria’s biggest acts earlier in my budding career. For an indie upcomer I think that’s a lot and appreciate the good times ahead.

(11) If you had to work with one person in the industry, who would it be and why?

Ans: I wouldn’t say I have any particular favorites. And I’ll work with any artiste as long as the program fits into my plans and suits my personal values.

(12) Besides music, what other activities do you participate in?

Ans: I read a lot and write a bit. I love basketball, football and nature. I’m also a visual artist.

(13) Name 3 songs that we would expect to find on your iPod or Music Player

Ans: Wait. Did you mean 3,000? Ahh, that’s a tough three…

(14) What are your biggest challenges?

Ans: My biggest challenges are not these common problems facing us as music artistes in Nigeria. My challenge has to be how to solve them and not lose one-self in the process. Life’s tricky.

(15) Where do you see yourself five years from now?

Ans: World-wide recognition. General well-being. Role model and positive inspiration to millions of people. Source of joy and pride to true friends and family.

(16) What is your opinion of the current state of Nigerian music?

Ans: We’ll be fine. We are currently the only growing sector in Nigeria. My opinion though.

(17) Any plans to expand across Africa and the world?

Ans: Definitely! Look out for me.

(18) What is the greatest thing about working in the music industry? And what would you change if you had the opportunity?

Ans: The greatest thing, I think, is how fast the most obsolete can become the most adored just because of certain gifts they have and use, that others have and don’t. What I’d change though, is the wrong opinion that you cannot be allowed to be yourself and still make it big. That’s exactly what our best role models do, so I’m lost as to why people doubt the obvious.

(19) Throughout your career so far, what’s the best advice that someone has given you? And what advice would you give to fellow UpComing artists?  

Ans: A big act once told me during a visit his studio somewhere in Lagos, “No one really controls anything but God, His plans and your attitude, so go ahead and do what you know how to do. Good luck to you, man.” I’ll gladly pass this on to everyone.

(20) What do you think about what the “Alaba Hits” company is doing for all the upcoming artists, promoting their music?

Ans: Honestly? Rarely do you see anyone in Nigeria truly scouting for good artistes, following their activities and caring about how well they are doing without hidden ulterior motives, so you can imagine how priceless an act this is, at least to me. I can’t appreciate you enough or appeal to you enough to please keep up with this good initiative, and that’s because I know it will pay off along the line. And for every good you do, you’ll find that not every upcoming artiste today will blow up to become the ungrateful star tomorrow.

(21) And last but not least, where can your fans get your music?

Ans: My official website http://jasenblu.com is the one-stop platform to get my music whenever it’s not down under maintenance. Also, every free song I release for my listeners would be found on my team #MMDE’s MagiQ Radio platform through this link: http://bit.ly/magiqradio, along with other songs I’ve written or produced for others. Please do visit us, sure fun. Cheers to good people and great music.

General Info

Band Members
Mental MagiQ
Artist Name
Jasën Blu
Home Page
http://www.reverbnation.com/jasenblu
Active Since
04/04
Genres
R&B/Soul

Contact Info

Location
Lagos, NG
Manager
Mental MagiQ

Born on the 16th of April, 1987 in Akure, in Ondo State, Nigerian R&B vocalist/record producer Jasën Blu made his first delve into music in 1999 at age twelve by appearing in miming sessions at his boarding school social gathering events. But he made his major switch to Rhythm & Blues in 2004, when he got an admission to study Urban & Regional Planning at the Federal University of Technology in Akure, and after starting off as background vocalist for other upcoming artistes, he made his first solo late 2005.

RETROSPECT: Inspired by the music of greats like Michael Jackson, Bob Marley, Fela Kuti and Tupac Shakur, he started recording music in 2004, with the help of other student producers around the university. By 2007, (then known by his former moniker, J-Pryce) had taught himself music production using digital sequencing programs, started off as an independent record producer, and played his first big show by mid-2008. The following year (2009), triggered by the quality and vision of his music, he earned himself a brief stint at a record deal with now defunct Brave Entertainment, attracting press attention in the process. He had series of press-covered events, shows and media appearances alongside big Nigerian acts later in the year. He was guest artiste on the semi-final eviction party of D’Banj’s reality show, Koko Mansion. He was Guardian Newspaper’s guest upcoming act for a music industry conference held at the National Theatre in Lagos. At the 2009 edition of Smirnoff Ice Celebrity Basketball in October, he was the opening act for the night at the International Conference Center, Abuja, performing alongside then upcoming rapper, Ice Prince. He however could not complete nor release his intended self-produced debut album back then due to label inconsistencies, which would eventually result in the dissolution of his relationship with the label. In 2010, Jasën Blu started recording an entirely new project under his newly set-up music production unit, Mental MagiQ and indie imprint Nubiana Records. In 2011, he recorded his independent debut, “L.A.S.G.I.D.I. [Gidi Anthem]” which was scheduled for an October 1st 2011 digital release but was pushed back after the singer’s involvement in a motor accident in Lagos late September. On recovery almost six months later, he underwent a re-brand which changed his stage name (from J-Pryce to Jasën Blu) and re-defined his brand and overall artistry. Consequently, “L.A.S.G.I.D.I. [Gidi Anthem]” got an April 16, 2012 digital release date (his 25th birthday) on his official website and later on Nigerian digital music retail application, Spinlet. Amidst positive reviews generated by the song and praises by listeners, top British-based Nigerian movie director, Obi Emelonye who, on hearing the record, requested the use of it as an official soundtrack to his highly anticipated movie, “Last Flight To Abuja” which became the most successful movie of the year in Nigeria and West Africa. The song is featured on the official trailer and is the movie’s opening theme.

THE PRESENT: Following the 2012 events, Jasën Blu resumed work on his album, focusing particularly on coming up with his own signature classic sound, timeless content and unique presentation for what he promises would the best R&B effort yet heard in Africa. With Mental MagiQ, he composes, arranges and produces music all by himself, for himself and other artistes in a rare-breeds comparison to R. Kelly, Kanye West, and Ryan Leslie to mention a few. As a record producer he is influenced by the works of The Underdogs, Trackmasters, Andre Young, Timothy Mosley, Rodney Jerkins, Scott Storch, Cobhams Asuquo and many others. He is also a highly creative music arranger and mixing engineer. A hard music critic, strict musical disciplinarian and workaholic; he often jokes that he suffers from “the perfectionist complex” while making music. His new record, titled “Song About You” has been announced for a November 1st 2013 release, which will precede the official singles from his much delayed debut album.

UP-CLOSE: Apart from songwriting, music production, sound engineering and his day-to-day antics as a recording/performing artiste, Jasën Blu is a visual/fine-artist, small time graphics designer/illustrator, a bookworm and writer, a would-be actor, basketball and soccer enthusiast, Hip-Hop culture die-hard rep, a romantic and a “cool sneakers” freak with a university degree in Urban and Regional Planning. He is a Christian of the Anglican denomination. In the years to come he aspires to own record-breaking/making musical masterpieces, international fame, give a lot back to his family and community, to be a philanthropist and world-wide positivity promoter, and to be on his way to becoming a living legend.

Edit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *